Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ






ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ - ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ




















ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ :

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 17ος αιωνας μΧ 

 ΟΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ

 

ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

C:\Users\kat2018\Documents\HOT-POTATOES\DIAFOTISMOS-EPISTIMES1.htm

 

ΑΣΚΗΣΗ: Μαθαίνω τους επιστήμονες του 17ου αιώνα μΧ και το έργο τους:

 

ΑΣΚΗΣΗ: Μαθαίνω τους Γάλλους Διαφωτιστές και το έργο τους:




ΆΣΚΗΣΗ: Ποιος μπορεί να έγραψε τι;

 

Στην παρακάτω διεύθυνση
http://tinyurl.com/snldcch
http://www.classtools.net/main_area/keywordchecker/index.php?id=PWHf94
στα αριστερά του πίνακα υπάρχει η λίστα με τις λέξεις κλειδιά σχετικές με τον Διαφωτισμό. Αντιγράφετε το κείμενο των παρακάτω πηγών στα δεξιά του πίνακα και τσεκάρονται οι λέξεις -κλειδιά που περιέχει το συγκεκριμένο κείμενο. Με βάση το περιεχόμενο του κειμένου και τις λέξεις κλειδιά που εντοπίσατε να βρείτε τον συγγραφέα του κειμένου και να αιτιολογήσετε την άποψή σας.
Πηγές που θα αντιγράψετε:
(Α) Το πρώτο ήταν να μην παραδέχομαι ποτέ τίποτα για αληθινό, αν δεν το ξέρω ολοφάνερα για αληθινό˙ δηλαδή ν’ αποφεύγω προσεκτικά τη βιασύνη και την προκατάληψη, και να μην περιλαμβάνω στις κρίσεις μου τίποτα παραπάνω απ’ ό,τι θα παρουσιάζεται στο νου τόσο ευδιάκριτα ώστε να μη μου δίνεται καμιά ευκαιρία ν’ αμφιβάλλω γι’ αυτό.
(Β) Αν ένας ηγεμόνας χρησιμοποιεί την εξουσία του εναντίον του λαού του […], τότε ο λαός έχει το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσει με βία. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παράνομη βία της εξουσίας είναι η βία.
(Γ) Yπάρχουν σε κάθε κράτος τρία είδη εξουσίας: η νομοθετική, η εκτελεστική που εξαρτάται από το δίκαιο των εθνών (εκτελεστική εξουσία), και η εκτελεστική που εξαρτάται από το αστικό δίκαιο (δικαστική εξουσία). […] Δεν υπάρχει ελευθερία όταν συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο ή στο ίδιο διοικητικό σώμα, η νομοθετική με την εκτελεστική δύναμη […]. Δεν υπάρχει, επίσης, ελευθερία αν η δικαστική δύναμη δεν είναι χωρισμένη από τη νομοθετική και την εκτελεστική. […] Όλα θα ήταν χαμένα αν ο ίδιος άνθρωπος ή το ίδιο σώμα […], ασκούσε τις τρεις αυτές εξουσίες.

ΑΣΚΗΣΗ: Από τον Διαφωτισμό έμαθα...

γράφω αυτό που έμαθα από τον Διαφωτισμό στο Answergarden